Federal Almanya Seçim sistemi

Federal Almanya’da 24 Eylül 2017 Pazar günü genel seçim yapılacaktır.

Seçimde oy verme işlemi sabah 08:00’de başlayıp, akşam 17:00 sularında sona erecektir.

Genel Seçim, aşırı sağ tehdidin giderek arttığı bu dönemde, Almanya’da yaşayan Türk toplumu için hayati önem taşımaktadır.

Çünkü, seçim sonuçlarına göre oluşacak milletvekili dağılımı ve Hükümet’in hangi parti / partiler tarafından kurulacağı, Avrupalı Türk toplumunun yaşam koşullarını doğrudan etkileyecektir.

İslamofobinin, yabancı düşmanlığının ve nefret suçlarının önlenemediği, aksine daha da körüklendiği günümüzde bizlerin ve ailelerimizin haklarının korunması için seçme hakkımızı mutlaka kullanmalı, oylarımızı Avrupalı Türk toplumunun değerlerine duyarlı aday ve partilere kullanmalıyız.

Yapılan son araştırmalara göre Federal Almanya`da yaklaşık 1.3 milyon Türkiye kökenli seçmen yaşamaktadır.

Dünya siyasi tarihinde seçimlerin zaman zaman çok az oy farkı ile, bazen de sadece bir oy farkla neticelendiği olmuştur.

Bu bakımdan, 1.3 milyonluk Türkiye kökenli seçmen kitlesi, Federal Almanya’da seçimin seyrini değiştirebilecek büyük bir gücü temsil etmektedir.

Burada unutmamamız gereken en önemli hususlardan biri de; kullanacağımız her oyun, aşırı sağcı partilerin oy oranını düşüreceği gerçeğidir.

Bu yüzden, 4 yılda bir kez önümüze gelen bu demokratik fırsatı, kendimiz, ailemiz Avrupalı Türk toplumu ve Almanya’nın geleceği için sonuna kadar değerlendirmek zorundayız.

Geleceğimiz için; oy kullanmadan önce siyasi partilerin seçim beyannamelerini okumalı, partilerin göçmenlere yönelik politikalarını, İslam dini ve Türkiye ile ilişkilerini hangi zeminde yürüteceklerine dair düşüncelerini muhakkak araştırmalıyız.

Avrupalı Türkler’in Almanya’da eşit bireyler olmasının önünü açacak aday ve partileri tercih etmeli ve buna göre oyumuzu kullanmalıyız.

Oylarımızı nerede kullanacağımız, yaşadığımız semte göre belirleniyor. Federal Almanya’da seçimlerden birkaç hafta önce bir bilgilendirme mektubu ile nerede oy kullanacakları ve oy işlemleri hakkında bilgiler içeren bir yazı seçmenlere iletiliyor. Alman vatandaşı olup, akli dengesi yerinde olan herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir.

Eğer Alman vatandaşı olduğunuz halde seçim bilgilendirme mektubu size gönderilmemiş ise, nüfus dairesine gidip isminizin seçmen listesinde olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Seçim günü bilgilendirme mektubunu ve kimliğinizi yanınızda bulundurmalısınız. Böylece, doğru seçim yerinde olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Seçim bilgilendirme mektubunun yanınızda olmaması oy kullanmanız için bir engel teşkil etmez, ancak kimliğinizin yanınızda bulunması oy kullanımı için zaruridir.

Federal Almanya’da, genel seçimlerin gerçekleşeceği 24 Eylül 2017 günü herhangi bir sebepten (mesela hastalık, tatil ) ötürü sandıkta oy kullanamayacağınızı önceden bilmeniz durumunda mektupla oy verme imkanından da faydalanabilirsiniz. Herhangi bir gerekçe belirtmeden seçim gününden önce mektup ile oy kullanma hakkından yararlanabilirsiniz.

 

Mektup ile oy verme işlemi için yapmanız gereken şeyler şunlardır:

  1. Mektup ile oy vermeye müracaat

Adresinize gelecek “Seçim Bilgilendirme Mektubu’nun arkasında mektup ile oy verme işlemi için bir müracaat formu bulunuyor. Bu formu doldurup göndermelisiniz.

  1. Oy mektubunu doldurmak

Siz bu formu doldurup gönderdikten sonra,  ikinci etapta evinize oy işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerekli evraklar gönderiliyor. Oy pusulasını doldurduktan sonra ekte bulunan zarfın içine koymanız gerekiyor. Bu aşamada, şahsınıza ait hiçbir bilgiyi ne oy pusulasına ne de başka bir yere yazmamalısınız.

  1. Oy mektubunu göndermek

Oy mektubunu en son 22 Eylül 2017 Cuma günü akşam 18.00’e kadar postaya vermelisiniz. Mektubu göndermek ücretsizdir.

Alman seçim sistemine göre her seçmenin iki oy hakkı vardır.

Meclis 598 milletvekilinden oluşmaktadır. Milletvekillerinin 299`u seçmenlerin birinci oy hakkı ile, geriye kalan 299 milletvekili ise ikinci oy hakkı ile seçiliyor.

Oy pusulasının sol kısmında birinci oy hakkınız ile sizin oturduğunuz seçim bölgesi için (bir partiden adaylığını koyan) adayı seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz aday dolaysız yoldan meclise giriyor. Almanya’da 299 seçim bölgesi var. Her seçim bölgesinde en fazla oyu alan kişi, meclise Milletvekili olarak giriyor.

Oy pusulasının sağ kısmında ise ikinci oy hakkınızı, bu kez partilerden birini işaretleyerek kullanıyorsunuz. Aldıkları oy oranına göre partilerin eyalet aday listelerinden belirlenen adaylar meclise milletvekili olarak giriyor. Böylelikle geriye kalan 299 milletvekili de seçilmiş oluyor.

Seçim kanununa göre her iki oy hakkınızı da kullanmak zorunda değilsiniz.

Ancak, iki oyunuzu da kullanmak istiyorsanız, hem sol tarafta, hem de sağ tarafta sadece bir şıkkı işaretlemelisiniz. Eğer sağ veya sol tarafta birden fazla şıkkı işaretleyecek olursanız oyunuz geçersiz sayılacaktır.

 

Oyunuz ne zaman geçersiz olur?

– Bir tarafa birden fazla işaretleme yaparsanız,

– Şahsınız ile ilgili herhangi bir bilgiyi oy pusulasına yazarsanız,

– Oy pusulasına öngörülen yeri işaretlemenin dışında başka birşey yazarsanız.

Burada unutulmaması gereken en önemli husus, kullanılmayan her bir oyun aşırı sağ ve ırkçı partilerin işine yarayacağıdır. Eğer, oy kullanmazsanız, meydanı onlara bırakmış ve bu partilerin oy oranlarını artırmış olurusunuz.

‘Alman Meclisi’nin milletvekilleri genel, dolaysız, hür, eşit ve gizli şekilde seçiliyorlar.

Seçim geneldir.

Alman vatandaşı olan herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Din, dil, ırk, cinsiyet, gelir, eğitim seviyesi, meslek ve siyasi bakış açısı buna engel değildir.

Seçim dolaysızdır.

Seçmenin kullandığı oy, doğrudan milletvekillerini belirliyor. Başka hiçbir kurum ya da kişi seçme hakkını üstlenemez ve yerine getiremez.

Seçim hürdür.

Hiç bir kurum ya da kişi tarafından seçmene baskı uygulanamaz. Seçmen oy hakkını kullanıp kullanmayacağına dair kararını da kendisi verir.

Seçim eşittir.

Herkesin oyu eşit kıymettedir. Kimsenin oyu bir başkasının oyuna nazaran daha değerli veya değersiz değildir.

Seçim gizlidir.

Demokratik seçimlerin en önemli özelliği gizli oy – açık sayım ilkesidir. Seçmen kime oy verdiğini gizli tutabilir. Bunu herhangi bir şahıs ya da mercinin kontrol etme hakkı yoktur.

Son olarak; oy pusulalarının, işaretlendikten sonra katlanması gerekiyor, ayrıca oy pusulasının fotoğrafını çekmek de yasak.

 

 

Bizi takip edin

Cookie Consent with Real Cookie Banner